Oznámko : Přívalová vlna přichází..zrovna na tomto bloguje anime povídková mánie dílů Alive... a spol...

Jídelní Hůlky

17. července 2009 v 13:55 | Aia
jedeny si beru domů xD

Použití
Jídelní hůlky se vyrábí ze dřeva, bambusu, kovu, kostí a dnes i z plastu. Stříbrné hůlky se údajně používaly v Číně k odhalení otráveného jídla.
Pokud byl přítomen jed, hůlky vlivem chemické reakce zčernaly.
Čínské a japonské jídelní hůlky se od sebe liší délkou - japonské jsou kratší a subtilnější, čínské spíše delší.
Technika jídla je ale v obou případech shodná - z hůlek se vytváří jakési kleště, s jejichž pomocí se potrava vkládá do úst.
Spodní hůlka je nepohyblivá, jídlo se k ní s pomocí horní pohyblivé hůlky tiskne.
Spodní hůlku je třeba vložit do úžlabí mezi palcem a ukazovákem opřít o spodní část kloubu palce a prsteníkem ji ke kloubu silně přitlačit.
Pohyblivá hůlka se drží stejně, jako tužka v bříšcích palce, ukazováku a boční plochy prostředníku.

Správné držení hůlek

Japonská etiketa
Používání jídelních hůlek v Japonsku je spojeno s řadou omezení, podobně jako s příborem v Evropě. Základní zásady jsou následující:
-hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou
-sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá
-sousta se odebírají shora, sousto, kterého jste se hůlkami dotkli také naberte
-jídelní hůlky se neolizují
-je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe
-hůlky se nepoužívají k přitahování nádob
-držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto
-zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost - tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým
-překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými

Ukázka používání hůlek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama